Veilig speelgoed

Als u voor uw kinderen speelgoed koopt, staat u er wellicht nooit bij stil of de speeltjes wel veilig zijn of niet… Speelgoed voor kinderen moet namelijk voldoen aan een hele resem kwaliteitsvoorwaarden om als “veilig” verkocht te worden… Als u speelgoed koopt voor uw lieve viervoeter, heeft u er dan ooit al bij stilgestaan of zijn speeltjes veilig zijn of niet? Er is geen enkel controleorgaan dat speelgoed voor dieren onder de loep neemt en onderwerpt aan veiligheidscriteria. Aan het baasje dus om extra kritisch zijn!

WAAROM IS SPEELGOED ONVEILIG?

“Veilig” kan slaan op een aantal verschillende aspecten. Met name is de grootte en het materiaal geschikt voor mijn dier… en, bovenal, bevat het speelgoed geen toxische stoffen?

Plastic speelgoed
Om speelgoed elastisch te maken, voegen sommige fabrikanten ftalaten en bisfenol A (BPA) toe. Deze stoffen zijn al jaren verboden in kinderspeelgoed. Hoe ferventer een hond kauwt op deze speeltjes, hoe meer hij van deze stoffen kan binnenkrijgen. Op lange termijn kunnen deze stoffen kanker en fertiliteitsproblemen veroorzaken. Ftalaten kunnen schade aanrichten in de lever en de nieren. BPA kunnen een negatieve invloed hebben op de darmflora en de hormonenhuishouding.

Tennisballen
Het oppervlak van een tennisbal heeft hetzelfde effect op de tanden van uw hond als een stuk schuurpapier op een houten blok… Door de bal nog maar op te nemen, kan de buitenlaag van de bal het tandglazuur al afschuren. Dit effect wordt veel erger als u de bal gooit en uw hond de bal vangt… Door op de tennisbal te kauwen, kan er lood vrijkomen wat dan weer kan leiden tot loodvergiftiging.

Bovendien is het zo, dat – met welke bal u ook speelt – de grootte van de bal aangepast moet zijn aan de muil van de hond. De bal is beter iets te groot dan te klein, wat het gevaar op inslikken minimaliseert. Let er ten slotte op van uw hond geen ball junkie te maken. Een hond is helemaal niet gemaakt om achter ballen aan te hollen. Hier leg ik uit waarom niet…

Bewerkt kauwmateriaal
Door voor onze pluizige vrienden industriële botten te kopen, denken we hen er een plezier mee te doen. De honden zullen er wel vrolijk van worden, maar gezond is het niet. De schoentjes of botjes die je in de winkel kunt kopen, zij gemaakt van dierenvel (, zelfs van zieke dieren die bijvoorbeeld besmet waren met salmonella).

Om “kauwklaar” en aantrekkelijk te zijn, ondergaat het meerdere chemische behandelingen. Dit kauwmateriaal is niet enkel puur gif. Doordat het zacht wordt, kan uw dier er zich ook in verslikken. Ook de gepofte varkensneuzen of kippenpoten die te koop zijn, kunnen op termijn irritatie aan de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel veroorzaken door de formaldehyde die ze bevatten.

Pluche speelgoed
Veel honden houden van knuffeltjes. Daar is niets mis mee, maar let op eventuele plastic oogjes en neusjes, mocht dit geen hondenspeelgoed zijn. Als de knuffels beschadigd raken, neem ze dan weg om te voorkomen dat uw hond er stukjes van binnen krijgt. Dit geldt trouwens voor alle speelgoed.

WELK SPEELGOED IS VEILIG?

Gelukkig zijn er een aantal fabrikanten die zelf aangeven dat hun speeltjes geen toxische stoffen bevatten. U kan deze merken met een gerust hart voor uw lieve viervoeter kopen. De lijst aan veilig speelgoed is vast en zeker niet volledig.

  • Kong
  • Zogoflex
  • Beco Pets
  • Kurgo
  • Planet Dog

Van kauwen worden honden gelukkig. Ook voor de minder gezonde varianten bestaat een ruime alternatieve keuze aan hondvriendelijk kauwgenot:

  • kalfshoefjes
  • kophuid
  • oren (van rund, schaap, … al dan niet behaard)
  • geweien van (dam)herten of eland: vaak zijn deze te koop in een makkelijke en moeilijke variant. Koop de geschikte maat voor uw hond!
  • kauwhout