I know only two things: loyalty and love. You have to teach me anything else.

Af en toe fokken wij met veel liefde en uit weloverwogen combinaties een nestje. Bij het uitzoeken van de beste combinaties wordt er rekening gehouden met de genetische en medische info van de ouderdieren waarover we beschikken, met type en karakter.

Wij werken niet met een traditionele wachtlijst waarbij een kandidaat-koper weet of hij/zij eerste, tweede of derde op de wachtlijst staat. Dit doen we niet omwille van verschillende redenen.
Eerst en vooral telt een sheltie nestje gemiddeld maar 3 pups waardoor het te risicovol is om een pupje aan te veel kandidaten te beloven. Bovendien vergeet het overgrote deel van de kandidaat-kopers ons in alle enthousiasme te verwittigen als ze bij een andere fokker gelukkig gemaakt werden.
Wij willen bovendien niemand het gevoel geven dat hij/zij eerst of laatst op de lijst staat en “ruime keuze” heeft of net tevreden moet zijn met het pupje “op overschot”. Voor ons is elke puppy een toppertje; waarom zouden wij er dan eentje als “laatste keus” verkopen!? Bij elk nestje zoeken we voor de verschillende pups, afhankelijk van hun temperament en de wensen of doelen van de toekomstige eigenaars, de beste match.
Het is ten slotte leuk als mensen bewust kiezen voor een Summer Solstice puppy; als ze een goed gevoel hebben bij onze holistische visie op de fok, bereid zijn even te wachten en het proces van loopsheid, dracht, geboorte en socialisatie met ons willen beleven. Even geduld oefenen en zelf contact houden, biedt vaak de meeste kans op een pupje.
Wij behouden ons het recht om, als fokker, steeds een puppy uit het nestje aan te houden omdat wij steeds streven naar combinaties waaruit een pup kan geboren worden die de nodige kwaliteiten heeft voor de fok. Puppy’s worden bij ons nooit vlak na de geboorte toegewezen. Dit kan een aantal weken duren. Doorgaans worden puppy’s toegekend na de leeftijd van 4 à 5 weken.

Onze puppy’s vertrekken op een leeftijd van 9 weken of later, als ze er op 9 weken niet klaar voor zijn. Tot die tijd blijft hun mama bij hen; zij heeft ze 63 dagen gedragen. Het is dan maar logisch dat ze minstens even lang voor hen kan zorgen eenmaal ze geboren zijn. In hun tijd bij ons hebben ze ook permanent contact met de andere volwassen honden in de roedel. Ze worden van bij de geboorte dagelijks geknuffeld en gewogen, waardoor ze zeer mensgericht zijn. Vanaf de leeftijd van 2 weken krijgen ze speelgoed van verschillend materiaal in de werpkist. Dit stimuleert hun fysieke en mentale ontwikkeling. Zodra ze goed zien en horen, worden ze gesocialiseerd met de dagelijkse activiteiten van het huishouden en vanaf 6 weken ook met de wereld buitenshuis. Dit doen wij met mate om te voorkomen dat ze overprikkeld geraken. Toekomstige eigenaars krijgen van ons een uitgebreide puppybrochure mee, boordevol informatie, tips en adviezen.

Alle puppy’s beschikken over een Europees paspoort en stamboom Sint-Hubertus. Ze vertrekken gechipt, ontwormd en getiterd en/of gevaccineerd. Ze worden onderzocht door onze eigen dierenarts en door een erkende oogarts. We doen ons best om elk pupje een leuk puppypakket mee te geven waar lang plezier aan kan beleefd worden.

Voor onze puppy’s zijn wij op zoek naar baasjes die oprechte interesse hebben in het ras, bereid zijn om hun hondje een juiste dosis mentale en fysieke uitdaging te bieden en hun viervoetige vriend, jong of oud, de beste zorgen te geven. Onze voorkeur gaat uit naar mensen die onze holistische aanpak willen verderzetten. Wij houden levenslang contact met de nieuwe eigenaren. Zo kunnen we hen, indien nodig, met raad en daad bijstaan. Maar zo kunnen we ook onze opgroeiende pup – en later – volwassen sheltie volgen. Hij heeft dan ook de eerste 9 weken van zijn leven 7/7 en 24/24 met ons gedeeld… die band verdwijnt nooit meer. Naast het emotionele aspect is het ook voor de evolutie van onze fokkerij belangrijk om te zien hoe de pup opgroeit en ouder wordt en welke karakteristieken hij van zijn ouders heeft overgeërfd.

Binnenkort een puppy in huis? Deze checklist zet je alvast op weg!