Hittegolf alert

Het wordt de komende dagen tropisch warm! Waarop kan u letten voor uw lieve viervoeter?

Laat uw hond onder geen beding achter in de auto. Per tien minuten komt ongeveer de helft van de buitentemperatuur in de wagen erbij. Bij zeer warme temperaturen wordt het in een half uur meer dan 50°.

Bovenstaande infographic toont hoe een wagen op korte tijd een oven wordt.

Vermijd lichamelijke inspanning, zeker op de warmste momenten van de dag. Kort de dagelijkse wandeling eventueel wat in en laat uw hond niet naast de fiets lopen. Laat de bal voor een keer thuis.

Kijk uit waar u loopt. Bij zonnig weer van 25° kunnen asfalt en zand al snel als 52° aanvoelen. Is het 30°, dan stijgt de temperatuur op die plaatsen boven de 60°. Ook kunstgazon kan met hoge temperaturen behoorlijk broeierig aanvoelen. Is de ondergrond zo warm dat u er uw hand niet op kan leggen? Dan is die plaats te warm om met de hond over te lopen. Voorzie schaduwrijke plekjes waar uw viervoetige vriend kan rusten. Een koelmat vinden sommige honden aangenaam, maar indien u die niet heeft, hoeft u ze niet speciaal aan te kopen. U kan hem ook een natte handdoek of flessen water uit de koelkast geven om op of tegenaan te liggen. Geeft u flessen uit de diepvries, wikkel ze dan in een handdoek!

Ongeacht de fysieke toestand van de hond moeten we bij warm weer voorzichtig en waakzaam zijn… met extra aandacht voor de risicogroepen. Puppy’s, oudere en zieke honden, honden met overgewicht en dieren met een dikke ondervacht zijn dieren voor wie de hitte echt niet goed is. Voorzie voor hen zeker voldoende schaduw en verkoeling. Veel shelties zijn nu in de rui; geef uw vriend een kambeurt om eventueel loszittende ondervacht eruit te kammen. Door de ondervacht uit te kammen, kan hij de lichaamswarmte beter kwijt. Vraag eventueel advies aan uw fokker! Laat hem echter nooit plukken of scheren. Een sheltie heeft niet voor niets die vachtstructuur…

Voorzie te allen tijde vers drinkwater. Geef hem een ijsblokje, maar spoel dit eerst af of laat het smelten. Als uw hond dit leuk vindt, kunt u even een waterspelletje met hem doen. Let wel op! Hij kan, bij te veel wateropname, een watervergiftiging oplopen. Als u lang met de tuinslang speelt, als u steeds opnieuw zijn balletje in het water gooit, … krijgt hij steeds slokjes water binnen. Door te veel water binnen te krijgen, vermindert de concentratie aan zouten en andere stoffen in zijn bloed. Hierdoor stijgt de druk in de lichaamscellen; op zijn beurt leidt dit tot een verhoogde druk in de schedel en op de hersenen. Al snel treden de eerste symptomen op zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en desoriëntatie. Door de zwelling in de hersenen wordt de doorbloeding verstoord met epileptische aanvallen, coma en dood tot gevolg. Doordat de hersenen niet meer naar behoren werken, kunnen ook bij andere organen problemen ontstaan. De gevaren van oververhitting zijn bij veel eigenaren wel bekend, maar die van waterintoxicatie worden vaak onderschat. En soms is de diagnose ook moeilijk te stellen. In alle geval moet snel door een dierenarts ingegrepen worden als uw hond een van bovenstaande symptomen vertoont en u weet dat hij veel water heeft binnengekregen. Als u naar zee gaat, let er dan zeker op dat uw hond niet te veel zoutwater binnenkrijgt. Een beetje zoutwater kan al leiden tot ernstige maag- en darmklachten en bij te veel zoutopname tot zoutvergiftiging! Voorzie daarom op het strand voldoende lauw drinkwater. Gaat u naar een recreatiedomein? Verzeker er u dan van dat het water veilig is om in te zwemmen, zowel voor uzelf als voor de hond! Vaak is het water op die plaatsen stilstaand. Als de temperatuur stijgt tot 25° à 30° kan er zich in het water blauwalg vormen. Dit is een waterbacterie die maag- en darmklachten, huidirritatie en irritatie van de slijmvliezen van veroorzaken. Ook botulisme vormt een gevaar. Clostridium botilinum is een bacterie die aanwezig is in het darmkanaal van vogels en vissen. Wanneer vogels of vissen sterven kunnen er giftige stoffen vrijkomen die leiden tot maag-darmklachten, spierzwakte, verlamming en uiteindelijk ook tot sterfte.

Wat doen als uw hond toch oververhit raakt?
Een hond heeft een lichaamstemperatuur van 38°. Hij heeft het dus al iets warmer dan de mens. Als u merkt dat hij hijgt, loom is en warm aanvoelt, zijn dit de eerste tekenen. Hij kan ook braken en overmatig kwijlen. Breng de hond naar een schaduwrijke plaats en koel zijn buik en liezen met natte handdoeken. Bedek hem nooit helemaal, dan kan zijn lichaamswarmte niet weg. Geef hem beetjes lauw water te drinken en contacteer een dierenarts!