Omdat we toekomstige eigenaren zo goed mogelijk willen informeren en baasjes met raad en daad willen bijstaan, verzamelen we hier een aantal nuttige artikels en links over de gezondheid van de hond in het algemeen en de meer rasgebonden aandoeningen die kunnen voorkomen bij de Sheltie. Om een correcte follow-up te verzekeren volgen we lezingen, cursussen, workshops en symposia. Onze kennis delen we graag met de baasjes van onze afstammelingen.

De laatste tijd is er veel te doen om de testen die werden opgenomen in de rasfiches, maar het is minstens even belangrijk om zich hierop niet blind te staren. Fokken is zoveel meer dan twee “genetisch vrije” honden kruisen… Een hond heeft 20000 genen waarvan we nu ongeveer 200 genen kennen. De aandoeningen waar we momenteel een DNA-test voor hebben, kunnen we tellen op de vingers van onze beide handen.

Als fokker vind ik het belangrijk om bij elke combinatie alle elementen tegen elkaar af te wegen: de genetische en medische info waar we over beschikken, maar evenzeer het uiterlijk en, last but not least, het karakter van beide ouderdieren.
Eenmaal de partnerkeuze gemaakt is, en de dekking is gelukt, worden de drachtige teefjes met aangepaste voeding en supplementen ondersteund om het beste door te geven aan hun pupjes.